Waarom een avondopleiding een uitkomst kan zijn

Bij een opleiding denken de meeste mensen al snel aan overdag naar school gaan. Toch is dat zeker niet voor iedereen de beste optie. Zo zien wij dat juist voor volwassenen een avondopleiding vaak een uitkomst kan zijn. Instituut Memo heeft dan ook bewust gekozen voor de avonduren om de lessen aan te bieden. Wij leggen je graag uit waarom. 

De thuis- en werksituatie is voor een volwassene anders dan die voor een jongere. Een volwassene heeft vaak een baan, een gezin, een (mantel)zorgtaak, enzovoorts. Onze Doktersassistente Opleiding is daarop zoveel mogelijk aangepast. 

Een avondopleiding biedt de mogelijkheid om overdag te werken, de stage te volgen, te leren en andere dingen te doen. Daarna ga je lekker naar school en laat je je door de docenten meenemen naar hun vakgebied. De stof laat je op je inwerken en overdag heb je dan weer de mogelijkheid om te werken, de stage te volgen, te leren en andere dingen te doen.

De juiste focus

‘s Avonds heb je er ook een hele dag opzitten en moet je zelf de discipline opbrengen om achter de boeken te gaan zitten, terwijl er (vaak) ook andere dingen zijn die je aandacht nodig hebben en je afleiden. Dat maakt het extra moeilijk om te leren. Het is dan voor jezelf en voor je omgeving makkelijker als je ’s avonds op een vaste dag naar school moet. Je bent er dan gewoon even niet voor het thuisfront.

‘s Avond leren werkt

Uit onderzoek is gebleken dat ‘s ochtends als je net wakker wordt en ‘s avonds voordat je gaat slapen de beste tijden zijn om te leren. 

Doordat je gaat leren voor je gaat slapen, herhalen je hersenen dit tijdens je slaap, omdat dit het laatste is wat je op een dag hebt gedaan. Nu denk je misschien: kan ik dan niet beter overdag naar school en ’s avonds leren? Maar als je al de hele dag naar school bent geweest vraagt het veel zelfdiscipline om dan nog ’s avonds weer aan het leren te gaan. Met een avondopleiding heb je een stok achter de deur om ’s avonds met je opleiding bezig te gaan. 

Als je dan de volgende dag weer opgeladen bent, kan je dan verder met de stof die de avond daarvoor in de les is behandeld.

Daarom de avondopleiding onder ons motto: Met Memo blijft kennis beter hangen!

Geertjan Mellema, huisarts (niet praktiserend)

Avondopleiding